Sådan maler du på sten

At male på sten er både sjovt og kreativt. Du kan gøre det alene, eller du kan male sammen med børnene når I er i sommerhus. Mulighederne er mange. Men hvordan maler man på sten? Det får du en guide til her.

Det skal du bruge:

  • Sten
  • Et underlag til at male på
  • Stentusser eller hobbymaling
  • Diverse pensler, hvis du bruger maling
  • Evt. lak

Find materialer her »

Male på sten er noget alle kan være med til. Store som små. Og materialer er der nok af. Så det er bare med at komme ud og få samlet nogle sten, og så ellers i gange med stentusch eller pensler.

Timmy fra Frode får

Mal søde figurer på sten

Find gode sten til at male på

Der er mange gode steder at finde brugbare sten til at male på. Oplagt er det på stranden, hvor der ofte findes et nærmest uendeligt antal sten. Nogle strande er bedre end andre, så nogle steder et det lettere end andre steder.

De bedste sten til at male på, er dem der en en lidt glat overflade. Her bliver resultatet pænest, og det er også nemmere at lave mere detaljerede stentegninger og stenmalerier på disse. Men ru sten kan nu også sagtens bruges. Dog skal du være opmærksom på, at ru sten slider mere på stentusser end glatte sten gør det.

Stor bunke af sten på stranden

Sten findes ofte i hobetal på stranden

Overvej at samle lidt forskellige størrelser sten. Så kan der males både store forkromede kunstværker, eller males små mariehøns og bier. Skal du skrive på stenene, skal de nok også have en vis størrelse. Ellers kan det hurtigt blive for utydeligt at læse.

Ellers er det bare at gå rundt og lede blandt de mange sten. Måske er der nogle specielle former i blandt? Hjerterformede sten, runde, næsten firkantede eller aflange sten. Hulsten kan også bruges, og hullet kan så udgøre en del af kunstværket. Enten bare som ophæng, eller måske som en mund på dit fantasidyr.

Gør stenene rene inden du maler på dem

Når du har fundet de ønskede sten, skal du tage dem med hjem og gøre dem klar. Strandsten har ofte lidt sand på sig, så måske skal de skrubbes lidt under vandhanen. Er stenene helt tørre, kan du måske nøjes med at børste sand, skidt og snavs af. Brug hånden, en klud eller en børste.

Når du er tilfreds med stenenes tilstand, skal du sikre dig at de er helt tørre, inden du begynder at male på dem.

Find materialer frem

Så er det blevet tid til at finde malergrejet frem. Brug et stykke plast, en indkøbspose eller en gammel avis som underlag, så du ikke kommer til at få maling uønskede steder. Skal stenen males under bunden, skal du nok undlade avispapir, da det kan sætte sig fast på stenen. Alternativt kan du male stenen ad flere omgange, så den aldrig står med en våd overflade ned mod avispapiret.

Uni Posca tusser til at male på sten

Uni Posca tusser

Du skal også bruge noget maling. Her kan mange af de gængse typer hobbymaling bruges. En vandbaseret akrymaling til hobbybrug er rigeligt fint. Og så skal du bruge pensler. Gerne flere slags. Store og små, så du kan tegne store flader eller små fine streger og mønstre.

Stentusser er også en mulighed. De er rigtigt gode til at tegne flot og præcist med, og er meget velegnede til børn også. Stentusser fås i mange varianter. De bedste er akryltuscher, som tegner på de fleste slags overflader, heriblandt sten.

Måske du også skal bruge en lak til dine sten? En lak giver en fin skinnende overflade på stenen, og sikrer at dit motiv holder længere. Skal du male sten, som skal stå udenfor, bør du helt sikkert overveje at give den flere lag akryllak, som er beregnet til udendørs brug. Så modstår dine flotte sten bedre regn, vind og vejr.

Skal stenene grundes først?

Måske du allerede har en idé om, hvad du kunne tænke dig at male på stenene. Men har du overvejet om de skal “grundes" først? Altså have en baggrundsfarve, som du kan male oven på?

En baggrundsfarve kan få dit motiv til at fremstå skarpere, og give lidt mere knald på farverne i dit motiv. Det kan være godt til sten med tekst på, eller hvis du vil lave mønstre, zendoodle, zentangle eller bare krusseduller ud fra fri fantasi.

Vælger du en baggrundsfarve, skal du lige male stenene først, da de skal nå at tørre inden du kan male videre på dem. Så start eventuelt med at male nogle sten hvide, sorte, blå eller hvad du nu synes, og lade dem tørre natten over. Ofte tørrer de dog hurtigt.

Hvad skal du male på stenene?

Nu er du klar til at male på sten. Og så kommer det store spørgsmål. Hvad skal du male?

Du kan lade fantasien flyde og male lige det der falder dig ind. Måske har stenen en facon, som inspirerer dig og leder tankerne hen på et motiv. Du kan også vælge stenen ud fra det, du ved du vil tegne.

Søg inspiration på nettet. Her på siden kan du finde inspiration til nogle ting du kan male på sten. Kig på siden Inspiration, for at se dyr, pynt, tekst-sten, doodles og meget mere.

Tegn eventuelt motivet op først

Vil du tegne kunstværker eller bare være sikker på at du tegner de rigtige steder, kan du overveje om du skal tegne dit motiv op først. Her kan du bruge en blyant eller farveblyant, og tegne din figur eller mønster op først.

Herefter er det nemt at male langs stregerne med dine tuscher eller pensler.

Er der et bestemt motiv du har set på nettet, som du vil tegne på stenen, kan du tegne efter i frihånd. Vil du ramme præcis, kan du overveje at prøve kalkérpapir, som kan bruges til at få et motiv fra en tegning over på stenen. Du kan også prøve den helt simple transfermetode, hvor du tager et stykke madpapir eller bagepapir, og tegner tegningen på denne. Herefter skal du vende papiret om og tegne med blyant på stregerne. Brug godt med blyant, da det er det, som skal overføres til stenen.

Læg nu papiret med blyantsiden nedad på stenen, og skravér på den anden side. Motivet vil nu overføres til emnet. Præcist som hvis det var på papir.

Mal stenen

Mal nu stenen med tuscher, maling eller begge dele. Lad den eventuelt tørre mellem lagene, eller mellem farverne, så de ikke flyder så nemt sammen.

Med en pensel kan du også føre dem lidt sammen, hvis du gerne vil arbejde med lidt graduering af farverne på stenen.

Når dit billede er færdig, skal stenen tørre. Bruger du akryltusser / stentusser, går det typisk hurtigt. Og så er stenen færdig.

Lakering af din sten

Når farverne på stenen er tørret op, skal du overveje om stenen skal lakeres. Lakering giver en skinnende glat overflade, som fremhæver farverne yderligere. Nogle gange passer det ind, andre gange ikke. Vurdér selv, om din sten vil blive pænere af en gang lak.

Skal din malede sten være udendørs, hvor regn, vind og vejr kan påvirke den, vil vi anbefale at du lakerer den inden. Ellers vil farverne blive vasket af med tiden.

Den proces kan forsinkes markant, ved at bruge en akryllak, som er beregnet til udendørs brug. Lakér din sten med flere lag, hvor du lader lakken hærde op mellem hvert lag. Så får du en sten som bedre modstår regn og vejrforhold.