Akryllak til lakering af malede sten

Lak

Når du har malet dine sten færdige, kan du vælge at give dem en gang lak til sidst. Med lakering forlænger du farvernes holdbarhed på stenene. Det er nødvendigt til specielt udendørs sten.

Lakering af dine malede sten forlænger farvernes holdbarhed markant. Skal dine sten ligge udendørs, er det et must. Ellers vil regn og vejr udvaske farverne over tid.

Indendørs sten behøver ikke nødvendigvis have lak til sidst. Men det øger også farvernes holdbarhed her, og kan også give et mere kraftigt udtryk på stenen, da farverne ofte træder skarpere frem.

Mat eller blank lak?

Der er grundlæggende to slags lak, du skal vælge imellem. Mat og blank. Den matte lak, giver, ja, et mere mat udseende til stenen. Her skinner lakken ikke så meget, men sikrer en solid coating, så stenen bliver mere holdbar.

Blank lak giver mere skin på stenen. Her får du en super flot blank overflade, som kan ændre stenens udtryk markant.

Det er meget smag og behag, hvilken type lak man bedst kan lide. Prøv dig evt. frem med begge typer, for at se hvilket udtryk du bedst kan lide på dine sten.

Indendørs lak til sten

Til sten der skal ligge indendørs, er der en lang række produkter på markedet, som du kan bruge til lakering af dine sten.

Lakken behøver ikke være hårdfør overfor regn, men skal måske kunne klare solens stråler, hvis stenen skal ligge i en vindueskarm.

Du skal derfor vælge en lak, som ikke bliver gullig over tid, når den udsættes for sol.

Du kan prøve en af de billigere lakke nede fra byggemarkedet, eller gå lidt op i pris og finde en speciallak hos en af hobbybutikkerne. Begge dele kan fungere fint.

Vælg mellem spray eller flydende lak til påføring med pensel. Personligt har jeg ikke en favorit her. Det afhænger lidt af størrelse og mængde af sten, som skal lakeres.

Tag evt. et kig på Panduros NO LIMIT spray varnish eller CCHobbys akryllak.

Udendørs lak til sten

Skal dine sten ligge udendørs, bør du helt sikkert lakere dem. Her kommer både regn, nedbør og solens UV-stråler til at slide hårdt på farverne på dine sten.

Du bør derfor give dem en gang lak, men en lak der er beregnet til udendørs brug, og som gør dine farver mere holdbare.

Igen kan du finde forskellige typer lak i byggemarkedet. Men vær sikker på at det er til udendørs brug, og at det ikke gulner over tid.

Til udendørs brug kan jeg bedst lidt lak der er lavet til formålet. Dem køber jeg hos hobbybutikker. Her kan du finde lak til brug på sten, og som kan give dig vejrbestandige malede sten.

CCHobbys akryllak er et rigtigt godt bud på en lak til udendørs sten. Panduros stenlak fungerer også glimrende.

Lak til decoupage på sten

Vil du lave decoupage på dine sten, skal du bruge en lak til at fæstne materialet. Her kan du grundlæggende bruge lidt de samme lakker, som nævnt ovenstående. I hvert fald dem fra hobbybutikkerne.

Vær OBS på at din lak skal tørre helt klart op, så lakken ikke blegner din decoupage. Man skal kunne se gennem lakken, så man kan nyde dine flotte kunstværker.